In de krant krijgen we bijna dagelijks besprekingen van nieuwe boeken. Maar, het is meestal fictie. Fake, fantasie. We vluchten in dromen. Af en toe zit er eens een interessante non fictie suggestie bij, maar dan ook nog eens meestal van de zachte soort, over mensen, en hun gedrag. Maar boeken over wetenschap, natuur, fysica , over hoe de wereld werkelijk werkt , komen maar zelden aan bod. Vandaar maar eens mijn top 10 van goede, en beroerde, boeken.
Top 10 zeer lezenswaardige boeken : ( niet per se in die volgorde….)
1 The Upside of Down / Ten Onder te Boven – Thomas Homer-Dixon
Geweldig boek, dat verbanden legt tussen problemen en spanningen in de samenleving ( bevolking, energie, milieu klimaat en economie) en analyseert, geschiedenis lessen trekt en oplossingrichtingen verkend, zeer samenhangend en goed onderbouwd. Zeer lezenswaardig en inspirerend.
2 In the servitude of power – Jean-Claude Debeir et all
Energie werkt maar 1 richting op, dus is het zaak zoveel mogelijk werk aan die eenheid energie te onttrekken, want weg is weg. Maar ook niet meer dan dat! Dat energie vermogen komt van de zon, uiteindelijk. En via arbeid. Van mensen en dieren, en hoe zat dat historisch? Prachtig overzicht en voorbeelden.
3 Sapiens, Yuval Harari
Geweldige originele kijk op de mens door de eeuwen heen. Nuchter fileert Harari oude en nieuwe inzichten, en plaatst ze in nieuwe kaders. (Was gelijk zijn beste boek….)
4 Value of everything – Mariana Mazzucato
Ja, hoe zit dat nu met geld, en kapitaal en productie middelen, en land? Wie beweerde wat waar en wanneer, een geweldig overzicht van de ontwikkeling van de (geld) economie, en de tekortkomingen….
5 Regenesis – George Monbiot
Dat de landbouw anders moet, snapt iedereen onderhand toch wel? George Monbiot’s laatste boek (eerder bekend ook oa van het boek ‘Heat’) is een groot voorvechter van verandering, en zeker van landbouw, en ging op zoek naar antwoorden bij allerlei projecten, boeren, en specialisten.
6 From eternity to here – Sean Carrol
Eigenlijk is het vreemd: Thermodynamica laat zien dat alles tot stof degradeert, tot chaos, hoge entropy. En waarom is dat dan niet op de aarde? Hoe zit dat, met dat heelal, op weg naar chaos, en waar komt het vandaan, want dat moet dus enorm georganiseerd (lage chaos) zijn (geweest) ?
7 How to blow up a pipeline – Andreas Malm
Je bent activist en je wil wat. Hoe ver kan je gaan? Juridische en filosofische verkenning van de opties . ( En je mag dus Nord Stream opblazen…?).
8 The end of Growth – Richard Heinberg
Wat mensen kunnen doen om zich voor te breiden op beroerde tijden, een economische crash: Zorg dat je geen schulden hebt, zelfvoorzienend bent en niet-consumptief leven. Ironie: niks meer kopen, dan stort huidige foute systeem gegarandeerd vanzelf in, dus dat helpt, en wees dus sowieso voorbereid.
9 Before the collapse – Ugo Bardi,
Ik was al eerder geïnspireerd door een ouder boek , Extraction, van Ugo Bardi, lid van de club van Rome. Maar met dit boek overtreft hij zichzelf, en laat zien dat de klap onvermijdelijk is. Wij kiezen of die snel en hard of langzaam en zachter zal zijn.
10 Energy Return on Investment – Charles A Hall
Misschien wel de auteur die het beste snapt hoe het fysisch-energetisch werkt. Voortbordurend op het werk van Odum introduceert hij EROI, en analyseert daarmee allerlei processen. Tegelijk ook het streven naar Max Power, een mogelijk additionele thermodynamische wetmatigheid .
Eigenlijk , zo realiseer ik mij nu, zou dit min of meer een verplichte leeslijst moeten zijn op scholen, van non fictie, ipv fictie. Je leest en leert tegelijk zal ik maar zeggen.Maar dan:
10 miskleunen: boeken die je moet overslaan
1 How to avoid a climate disaster – Bill Gates
Weer zon flapdrol die ons heeft uitgemolken, ( gebruik Linux!) en nu met teveel geld denkt overal verstand van te hebben en vooral van technologisch wensdenken. Zie mijn review hier: http://ronaldrovers.nl/met-bill-gates-sneller-naar-de-ondergang/
2 Drawdown – Paul Hawken
Op het eerste gezicht erg nuttig. Maar het zijn vooral maatregelen met investeringen, in geld en materialen. Dus met dat geld gaan we weer meer kopen, en materialen uitputting zetten we in de versnelling. Dat krijg je als je in relatieve CO2 reducties rekent, een gevolg, ipv in werkelijke impact.
3 Enlightment now – Steven Pinker
Misschien had u er nog niet van gehoord, dit boek. Prima, houen zo. Er komen een hoop fragmentarische en incomplete analyses voorbij.
4 Capital in the 21 st century – Thomas Piketty
Zijn boeken zijn het beste bewijs dat economie geen wetenschap is. Een een al veronderstellingen, aannames, verwachtingen. Had ook in 10 pagina’s gekund ipv 700. Zijn conclusie: Het kan vriezen en dooien, en als het vriest dooit het niet, en als het dooit, … etc. (Lees liever: The economic growth engine , Ayres et all, How energy and work drive material prosperity)
5 0-marginal cost society – jeremy Rifkin.
Dank je de koekkoek: als je steeds meer en sneller produceert, kost het ( in geld) steeds minder. Maar hij negeert dat het daarmee geen 0-marginal resource society is, in tegendeel. Geld is relatief, grondstoffen niet. Zie hier mijn review: http://ronaldrovers.nl/een-0-marginal-cost-society-is-geen-0-marginal-resource-society/
6 Apocalypse never – Michael Schellenberger
Ik begrijp dat ook milieu mensen overdrijven en zich niet altijd aan de cijfers houden. Ok, mee eens, maar ook hij ontsnapt niet, vergeet zaken, zoals materialen….chaotisch boek, onrustig lezen.
7 Architecture from prehistory to climate emergency – Nigel Calder.
Niet erg goed onderbouwd, de relatie met klimaat en energie / fossiel wordt er steeds met de haren bij gesleept, (form follows fossils), zeer oppervlakkig. Eigenlijk is het gewoon een persoonlijke verzameling favoriete gebouwen.
8 Metazoa – Peter Godfrey-Smith
Ja, de octopus is intelligent. Maar veel, ( in mijn ogen) gezever, en vooral gespeculeer. De geest, als toevoeging aan een fysiek systeem, dat zonder geest ook al compleet is. Wat ‘geest’ is, of bewustzijn , blijft onduidelijk.
9 Hot flat and crowded – Thomas Friedman
Erg teleurstellend. Gebruikelijke bla bla over een groeiende, betere en groenere toekomst. Een techno-optimist. Maar of dat werkt zonder fossiele brandstoffen is geheel genegeerd.
Lees dan ‘technofix’ Huesemann, of ‘with both eyes open’ (Allwood et all)
10 Ministry of the future – Kim Robinson
Warrige en verwarrende mix van slechte roman, en gefingeerd ‘internationaal overleg’, en waar, na de nodige rampen komende decennia, toch een happy end is in de vorm van vooral geotechnologieën… maar wat de toekomst is van die toekomst , blijft buiten beeld…
Als u deze niet leest, scheelt dat tijd , veel misverstanden, en bovendien toch ook weer een hoop papier…