Het eerste resultaat va COP28 schijnt er al te zijn, een loss and damage fund, voor ‘zwakkere’ landen. Maar er was al een investerings fonds afgesproken om die landen in de transitie te helpen. Maar dat functioneert niet, is nog vooral leeg, dus mooie woorden, maar we moeten het nog zien…
Daarbij, als die investeringen achterblijven, dan moet dat loss and damage fund alleen maar groter worden, want de problemen blijven groeien… Of is dat de stok achter de deur voor de rijke landen…?
Maar ja, die fondsen moeten gevuld worden, en dus moet je geld verdienen, en waarmee dan ? Met olie en gas gerelateerde activiteiten. Anders is de huidige rijkdom niet mogelijk. Denk olie en gas morgen weg ( en kolen) en zie dan wat er nog mogelijk is…
Je kunt de top in de Verenigde Arabische Emiraten wel goed praten, met een oliebaron als voorzitter, maar het is hetzelfde als Wilders minister president maken. 75% wil hem niet, en hij heeft niet eens een partij. Hij heeft geheel andere belangen. Maar wat hij niet ziet is dat als hij bijvoorbeeld niets aan klimaat doet, het aantal vluchtelingen alleen maar zal toenemen…
De VAE is op de achtergrond deals aan het sluiten voor gas en olie leveringen. Natuurlijk, want dacht je nu, dat ze die voorraden vrijwillig laten liggen? Daar zijn ze rijk van geworden, daarvan hebben ze skibanen in de woestijn gebouwd, gekoelde voetbal stadion en zelfs gekoelde stranden: bij een hotel aan de golf, of zijn het er al meer, ligt koeling onder het strand zand, omdat je anders je poten verbrand op weg naar verkoeling in zee. Nou ja, verkoeling, die zee wordt dus versneld opgewarmd omdat voor de koeling zeewater wordt gebruikt, dat dus als een warmtewisselaar zand warmte naar zee transporteert.
Nog los van het feit dat ze geeneens drinkwater hebben, en alles weer uit zee moeten filteren met dure processen. Dat kan dan wel maf klinken, maar ik zie de rest van de wereld over aantal jaar hetzelfde doen. Spanje hangt ook al voor een deel aan de zeewaterontziltingsinstallaties. En dat neemt toe, geen drinkwater meer door verdwenen gletsjers of gewoon door droogte, en daarnaast alles koelen wat maar kan omdat het te heet is. In de VAE bouwen ze dat alles nu al: van onze olie dollars. Want niemand gaat olie en gas opgeven, dat wordt tot de laatste druppel uitgemolken en wij zijn er verslaafd aan.
Maar goed daar wilde ik het niet over hebben… Het zijn niet alleen landen die hier een rol spelen.
Het zijn nl. ook miljardairs en multimiljonairs die zich in het algemeen niets aantrekken van de samenleving, zich hebben verrijkt op basis van excessieve energie en materiaal investeringen, en vervolgens zelf sinterklaas gaan spelen. En zich daarbij onttrekken aan (inter-)nationale gezamenlijke afspraken, maar hun eigen hobby’s financieren, goedbedoeld of niet. Moeten we die in plaats daarvan ook niet dwingen een schadefonds te vullen om de schade die ze aangericht hebben te herstellen? Want die rijkdom komt op de eerste plaats ook alleen maar door (produkten van) goedkope olie en gas. Anders was deze hele samenleving niet eens mogelijk geweest. Maar ook dan nog, hebben ze ongetwijfeld mensen uitgebuit in arme landen, vervuilende industrieën achtergelaten, excessief waterbronnen uitgeput (o.a. irrigatie), landbouwgronden uitgeput en ga zo maar door
Op de tweede plaats onttrekken zij zich steeds meer aan enig gezag. Ze zijn door nationale overheden niet meer te sturen, ze staan boven de landen, en de tijd is niet ver meer dat ze gewoon ergens een heel land kopen, en dan dus eigenaar/dictator zijn. In feite gebeurt het al op kleine schaal, landgrabbing. Maar ik denk vooral aan de echt grote vrije jongens zoals Musk. Die heeft zijn eigen raketten, en zelfs zijn eigen satellieten en communicatiesystemen, wereldomspannende netwerken, de VN is er jaloers op. We staan erbij en kijken ernaar.
Ik kan niet anders constateren dan dat het tijd is voor een limiet op vermogen. Hoe hoog die grens moet zijn? Ik dacht aan 10 miljoen: dat zijn honderd 3xmodaal jaar inkomens, daar moet iemand het toch van kunnen uitzingen zou je zeggen?
Ik had dit van de week geschreven, en wie schetst mijn verbazing vanochtend als ik in de krant voor het eerst lees over het limitarisme, die precies dat aanhangen [1]. Hoogleraar Ingrid Robeyns heeft er blijkbaar juist een boek over geschreven. En wat suggereert zij als bovengrens? Precies, 10 miljoen Euro.
Maar goed, alles daarboven stoppen we dus in wat we noemen een ‘loss and damage fund’. Van de week op COP 28 te regelen, en te beheren door de VN. Toch?
Vullen maar….
https://www.uu.nl/in-de-media/wat-is-het-limitarisme-hoogleraar-ingrid-robeyns-legt-het-uit
PS nieuw boek op komst: Post Fossiel Leven….
Reserveer uw exemplaar alvast, dat kan hier:
https://www.voordekunst.nl/projecten/16303-het-boek-over-post-fossiel-leven