De discussie komt steeds weer terug: hoogbouw wel of niet. Steden en gemeenten kunnen het niet laten, om als een blok te vallen voor grote torens. Ik mocht afgelopen jaar al in Utrecht voor een raadscommissie en in Eindhoven voor een gemeleerd gezelschap uitleggen wat er dan mis is met hoogbouw. Zo te zien zonder veel resultaat, de dikke vingers tegen klimaat en duurzaamheid blijven maar groeien.
Ik zal het nog een keer samenvatten: Als er een lift in moet, niet doen!
Niet dat er niet af en toe een lift in mag, zoals voor ouderen huisvesting, maar als een willekeurig gebouw niet zonder kan, dan niet doen. De vele argumenten waarom hoogbouw niet handig is en veel milieubelastender dan andere bouwvormen, heb ik al eens op een rij gezet zie hier [1].
En nee, het dichtheids argument klopt ook niet. En al helemaal niet in Nederland, met dorpen als Eindhoven met 2800 inwoners per m2 km. De Parijse binnenstad , allemaal laagbouw, heeft er 22000 km2. Als we allemaal als in Parijse binnenstad zouden wonen, past de hele wereldbevolking in 2/3 Frankrijk. Niet dat we dat moeten nastreven, maar ik bedoel maar.
En Nee, hoogbouw ook niet in hout. Tot 4 lagen is prima in houtskeletbouw te werken, zelfs in prefab stro skeletbouw ( Strotec/ecococon), daarboven niet meer, en vergt veel meer hout per m2, in de vorm van CLT bijvoorbeeld.
Natuurlijk proberen ze het te verkopen met wat boompjes er tegenaan geplakt. Dat ziet leuk en groen uit, maar is je reinste flauwekul en misleiding: Zoals ik voor de toren in Eindhoven uitrekende: Balkons van 10 ton a 2500 kg CO2, voor en boompje dat nooit volwassen wordt en een paar kg CO2 per jaar vastlegt. [2]
Hoogbouw is een verdienmodel, geen duurzaamheidsmodel, en ook geen sociaal model. Zelfs bij ouderen huisvesting, kan je je afvragen of je wel met een lift moeten werken: Wat nu als we sociaal mixen,en de begane grond reserveren voor ouderen, de eerste verdieping voor gezinnen, de derde voor jongeren en de vierde voor studenten ? Ook met betrekking tot integratie en sociale zorg een veel beter model.
En ja, zie de energiesector worstelen met de transitie naar elektriciteit. De boel staat op ontploffen.
Nou ja, als de stroom uitvalt, is er gelukkig altijd nog de trap.
Zoals ze ook ondervonden in New York, na orkaan Sandy. In de wijk Red Hook, Brooklyn zaten ze weken vast zonder stroom, geen licht, geen lift, gevangen in gebouwen van 15-20 verdiepingen hoog. En water kwam ook niet meer hoger dan de 5e verdieping.[3].
Hoogbouw is een doodlopende weg. Figuurlijk, en Letterlijk!
.
PS 2 posters als bonus ter geruststelling van geïnteresseerden. ( ze zouden zichtbaar moeten zijn, maar klein probleempje, wordt aan gewerkt) . de link is als volgt:
http://ronaldrovers.nl/wp-content/uploads/2024/05/hoogbouw-affiches-electie_043.png
[1] https://ronaldrovers.nl/hoogbouw-nergens-goed-voor/
[2] https://www.linkedin.com/posts/roversronald_bullshit-products-2nd-season-episodes-11-activity-7135623243322855424-XRrQ
[3] uit: Extreme Cities, Ashley Dawson