Het Bionologische Huis

Met groenten doen we het al jaren: de meeste huidige groenten hebben nooit bestaan, in een autonoom evolutieproces. We hebben ze als mens langzaam gevormd zodat ze groeien zoals wij ze lekker vinden, en op ons bord willen hebben. (of de industrie ze heeft aangepast zoals wij dat willen…)

Niet alleen passen we planten aan, we doen het ook met dieren, zodat ze groeien zoals ons dat belieft: met meer vlees op de botten bijvoorbeeld, of maximale melk productie. Maar zelfs dat is binnenkort achterhaald: we gaan die toch nog steeds milieubelastende stap van dieren kweken overslaan, door zelf de nieuwe componenten te te ontwikkelen: we laten kunstvlees groeien… we slaan de dier fase over. Ook melk is ‘in ontwikkeling’ . Dat zal ongetwijfeld lukken, en zelfs zonder tussenkomst van een hoogtechnologisch lab: op een gegeven moment zal het een kwestie zijn van een zaadje planten, of een cel op een kwekerij zetten, en er komt een groentegerecht of een lekker lapje vlees uit.

We herschrijven DNA, zelfs bij mensen al. Dat is wat je noemt de problemen bij de bron aanpakken. Stamcellen worden bewerkt, en ga zo maar door, tot een gegroeide nier direct klaar voor transplantatie. Darwinistische evolutie bestaat niet meer, het is de mens die het heeft overgenomen, zoals (oa) Enriques en Gullans het beschrijven ( in het boek ‘Evolving ourselves’).

Kijk eens met die ogen naar de bouw. … Dan is al dat gedoe met steentjes bakken, of profieltjes trekken , en daar dan weer iets anders van samenstellen maar aftands broddelwerk. Waar blijft in navolging van kunstvlees, de de ‘kunstwoning’ ? De in een lab, of kas, of op het land gegroeide woning, in een keer goed?

Dat is in feite de enige juiste ontwikkel richting: geen mega landerijen bezet door runderen, en nog eens 10 keer zoveel land voor veevoeder, en met alle impact van kunstmest en pesticiden, om erachter te komen dat dat met klimaatverandering niet vol te houden is.

Datzelfde geldt voor bouwen. Nederland ontgronden voor grind, zand, dat zelfs elders in de wereld al illegaal verhandeld wordt en waardoor stranden en eilanden verdwijnen (zoek op ‘Sand Wars’ ), enorme fossiel energie inzet voor metalen, bedreigend voor onze eigen gezondheid (Tatasteel) , ontelbare mkb bedrijfjes die een schroefje, of profieltje ontwikkelen, steeds complexer, om dan weer liefst klassiek een gebouwtje neer te zetten. En aluminium fabrieken keer op keer redden omdat het duur is om zo gigantisch veel energie erin te stoppen. Terwijl we aluminium zeker in de bouw helemaal niet nodig hebben. [zie column Cobouw 28 okt 2016]

Een beetje beter doen gaat niet werken . Zelfs de huidige trend naar prefab productie van woningen komt een eeuw te laat. We moeten stappen overslaan, om een gigantisch nodige CO2 reductie te bereiken, om het in een keer goed te doen. Dus de natuur naar onze hand zetten, maar dan op een natuurkundige en biologische manier, niet op een technologische manier.

De eerste stappen zijn gezet: ik schreef al eerder over een kunstenaar die begon met een project om een stoel direct te laten groeien op het land. Inmiddels heeft ie een bedrijf en kan je online stoelen uit de nieuwe oogst bestellen. (zoek op ‘fullgrown chairs’)

De volgende stap, is duidelijk, we doen de woning er gelijk omheen, als tiny house natuurlijk, om te beginnen. Het is niet high technologie, niet low tech-nologie, niet bio-technologie, maar bio-nologie dat we nodig hebben , waarbij we alle klassieke technologie stappen overslaan. Die zijn achterhaald, we gaan het direct goed doen: we laten de natuur zelf de goede producten maken zonder tussenkomst van energieverslindende processen. Zeg maar een boomhut direct groeien op de begane grond. Het zal even oefenen zijn, zo’n natuurlijke groeiende houtskelet woning , een hsb-b (bionologisch) woning te laten groeien. Maar het hout skelet is te doen, zie de stoelenman, uitdagender is om gelijk de isolatie ertussen te laten groeien…

We gaan van lowtech, via fossiel aangedreven, en via high tech, naar bionologie: de kunst om niet met lomp geweld allerlei random (grond-) stof te gaan omvormen tot we tevreden zijn, maar het gewenste product direct laten ontstaan, waarbij zonne-energie het meeste werk doet. Geheel natuurlijk proces, de evolutie kan een nieuwe fase in. De kunst van de natuur zijn werk laten doen. – Wu Wei. Of de natuur aan het werk zetten, eigenlijk. Het gaat even duren natuurlijk. Zon stoel duurt al 6 jaar. Voor een woning zullen de kolommen iets dikker moeten zijn, dus je bent zo een een jaar of 10 verder. Maar dat is nu eenmaal het juiste tempo van leven, de benodigde ruimte tijd. Sneller leven als de natuur kan bijbenen kan nu eenmaal niet. Ja tijdelijk, met alle problemen van dien, op termijn. Nu is het tijd om over te schakelen. Zodat over 10 jaar de eerste gegroeide tiny houses ‘van de band lopen’. Of eigenlijk dus: Van het land lopen.

Bionologie dus, tegenover technologie. Met als definitie alvast voor van Dale : ‘leer van de handelingen waardoor de natuur zelf produkten(!) voortbrengt ter bevrediging van de menselijke behoeften. (uit: Gebroken Kringlopen, uitg. Eburon) Net zoals een appel kant en klaar is om te eten, straks ook een woning, of een onderkomen, om direct te bewonen.

Het is tijd dat de bouw ook de moderne tijd instapt. Al 2000 jaar lang bouwen we hetzelfde, steentjes stapelen, en gebakken pannen erop. Het moet afgelopen zijn, om dat oude Romeinse concept te blijven kopiëren. Of zelfs te automatiseren met steenstripjes. We hebben 2000 jaar stilgestaan in de bouw. Nu is het tijd om gelijk een megastap te zetten, de industrialisatie voorbij, op naar het vegetarische en bionologische bouwen.

.

.

Na het schrijven van dit stuk ging ik op zoek naar een geschikte foto, en stuitte tot mijn verbazing op een stichting die al enigszins in deze richting werkt: ‘Het levende dorp’.

Link: https://www.hetlevendedorp.nl/levend-bouwen/

en https://downtoearthmagazine.nl/levend-dorp-bouwen-met-eetbare-natuur/

interessant detail in dit verhaal: hoe krijg je een bouwvergunning, als er geen bouwtekening is…?

en een ouder artikel in inhabitat: (‘agritecture’ )

https://inhabitat.com/grow-your-own-treehouse/

En een artikel over ‘levende bruggen’:

https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/2019/11/deze-bruggen-van-levende-boomwortels-houden-eeuwen-stand

eerder schreef ik al bionologie deel 1:

http://ronaldrovers.nl/technology-van-fuel-tech-naar-human-tech-en-naar-bionologie/

ronald rovers