Verticale landbouw, en dus ‘binnenshuis’, is een vorm van enorme technocratische hoogmoed, die meer kost dan het opbrengt. Ik schreef er al eerder over, dat proberen om de natuur te verslaan, miljoenen jaren evolutie, complete waanzin is.[1] Via natuurlijke selectie/kruisen binnen gewassen telen, versneld dus door de mens als natuurfactor – dat kan. Of dat op lange termijn beter is, is afwachten, met monoculturen van hoog productieve gewassen, maar het is niettemin een vorm van natuurlijke selectie. Maar de opbrengst proberen te verbeteren door meer tussenstappen in te bouwen (windmolens, zonnepanelen, gebouwen, infrastructuur, verlichting etc) is thermodynamisch vloeken in de kerk, het is juist de opbrengst over het gehele systeem verlagen: het kan nooit meer worden als de land-zon opbrengst.
Maar er zijn inmiddels wat meer cijfers, en zelfs van de industrie zelf. En die zijn nog dramatischer als ik al dacht. Want dat is alleen nog het proces zelf, niet alle downstream en upstream effecten. [EROI-2] Maar goed, hier een kleine samenvatting:
De produktie van 1 m2 sla binnen, kost per maand 76,55 kWh . Let wel: buiten op het land kost het niks. Dat wil zeggen, wel directe zonne energie, maar geen energie via een technologische en daarmee verliesgevende omweg. ( in materialen en energie daarvoor) Maar goed, binnen kan je wel langer produceren. Maar dan nog, dit is per m2 en per maand, en die 76,5 kWh moet wel weer opgebracht worden door wind of zon. Ter vergelijking dan:
1 m2 zonnepaneel levert per maand gemiddeld ca. 15 kWh ( in NL) . Dus per 1 m2 sla binnen, is 5 m2 zonnepaneel buiten nodig….
Aardbeien dan: per maand per m2 124 kWh. Plus dus 8 m2 buiten…
En dat is dus , ik herhaal het nog maar eens, exclusief de de enorme impact (energiebelasting) van gebouw zelf en installaties. En niet te vergeten de productie van zonnepanelen. Etc etc.
En zoals gezegd , de cijfers komen van de industrie zelf [3].
Ja maar, stapeling dan: Nee, want die cijfers zijn per m2. Maar dan nog, stapelen lijkt efficient, binnen meer lagen boven elkaar: maar een gebouw dat steeds hoger wordt, geeft dus ook steeds meer schaduw, neemt steeds meer zonoppervlak buiten weg: een steeds grotere slagschaduw, dat dan niet meer produktief kan zijn. Het is lood om oud ijzer. [4]
Ok, men claimt een hogere opbrengst per m2, maar zelfs een verdubbeling tov buiten is niet genoeg om de zonne-m2 buiten te compenseren.
Cijfers laten dan ook zien dat het ook per kg product het niet uit kan, zoals ook uit een ander publicatie blijkt, met een per kg vergelijking met kassenteelt [5] :
vertical farms have a significantly higher average energy use at 38.8 kWh per kg of produce compared to traditional greenhouses, which average 5.4 kWh per kg. En ook dat is weer optinistisch, want exclusief gebouwen, installaties en zonnepanelen. En natuurlijk tov 0 kWh buiten ( technische kWh…).
Dus vergeet het maar, zeker als je weet dat niet energie maar materiaal cq grondstoffen ons grootste probleem gaan vormen. En dus ook geen wonder, als we gaan produceren op een manier die alsmaar meer materialen vergt.
Het kan ook niet effectief zijn, omdat uiteindelijk alles van de zon (-ne-energie) afhankelijk is, en iedere extra schakel tussen zon en eindproduct de verliezen vergroot. [6] ( en het gebruik van reeds opgeslagen zonne – energie, fossiel, alleen maar negatieve effecten heeft)
Het zou natuurijk kunnen dat het economisch wel interessant is: immers met een kleine stukje land kan je veel produceren, dankzij de effecten die naar elders zijn verplaatst, en die financieel niet gewaardeerd worden, (zoals gratis grondstoffen) en afschuiving van effecten naar verweg, zoals vervuiling. Dat is het schizofrene in ons geld stelsel, dat ons doet geloven dat als je er winst mee kan maken het ook duurzaam kan zijn. Maar zoals eerder gesteld, als echte duurzaamheid cq volhoudbaarheid geld op zou leveren, dan hadden we helemaal geen probleem.
Verticale landbouw, vergeet het maar, ga er niet in ‘geloven’! Ik wil niet zeggen dat sla daarmee een bullshit product is, maar het is wel een voorbeeld van bullshit productie…
[1] Zie ook ( 2e deel van) : https://ronaldrovers.nl/dan-maar-de-lucht-in-verticale-dromen/
[2] eroi landbouw: https://ronaldrovers.nl/laat-de-natuur-zijn-het-werk-doen-eroi-landbouw/
[3] https://ifarm.fi/blog/how-much-electricity-does-a-vertical-farm-consume
[4] https://ronaldrovers.nl/recht-op-zon-schuin-plannen/
[6] tijdschriftlandschap , 2020-2 land als apitaal https://www.landschap.nl/wp-content/uploads/2020-4_Rovers244-249.pdf
en natuurlijk het nieuwe boek:
Post fossiel Leven : https://www.ribuilt.eu/product/post-fossiel-leven/