De ‘Windmolen index’

Ik loop er voortdurend tegenaan, dat wij , in de energie-intensieve wereld, best wel willen omschakelen op een duurzame aanpak, en willen overschakelen op hernieuwbare energie bronnen, maar dat we absoluut niks willen inleveren van onze verworvenheden. Of ze nou zinnig zijn of niet. Neem mijn eerder artikel over de wasdrogers . Waarom zouden we in hemelsnaam windturbines gaan bouwen om wasdrogers aan te drijven, terwijl diezelfde wind dat direct kan doen aan de waslijn? [1]

En toen ik daar wat verder aan ging rekenen, kreeg ik het idee dat eens wat inzichtelijker te maken. U kent vast wel, de BigMac index, waarbij landen vergeleken worden op economisch gebied. Welnu, we kunnen ook eens een vergelijking maken op basis van duurzame energie, we moeten immers allemaal overschakelen op hernieuwbare bronnen. En daarvoor moeten windparken en zonnepanelen gebouwd worden. Dus na wat puzzelen ontstond de “windmolenindex”.

We drukken alle eindfuncties en diensten uit in de hoeveelheid windturbines die daarvoor gebouwd moeten worden.

Die wasdrogers van dat eerdere voorbeeld als eerste maar eens uitgerekend. Ruwweg komen we dan op 620 windturbines , nodig om in heel Nederland de wasdrogers te laten draaien. Dat is enorm, toch?

Een paar kanttekeningen moet ik wel maken: Ik ben uitgegaan van 100 % penetratie van wasdrogers, ( met 1,65 kWh per beurt ,voor een gemiddelde van B/A+ machine, en bij 200 beurten per jaar, levensduur 10 jaar). Waar de penetratie nu maar 60% is. Maar ik ga er van uit dat het menselijke streven naar meer, uiteindelijk tot 100% zal leiden, zo is het ook met andere apparaten gegaan. Bovendien, bij ieder apparaat hoort dus feitelijk in de beoordeling een evenredig aandeel opwekkingscapaciteit meegenomen te worden.

Wat betreft de turbines, ik ben uitgegaan van een windturbine op land van 2 MW, die met 2000 vollast-uren op 4000 MWh productie is begroot. We kunnen natuurlijk wat sleutelen aan die uitgangspunten, maar dit leek me een redelijk uitgangspunt., Ten eerste, wat er nu aan windmolens op land staat haalt gemiddeld die 2 MW nog niet, dus we zitten aan de goede kant. Daarnaast: een land turbine heeft veel minder impact, van de materialen en productie. Als we de echte impact zouden uitrekenen, en dan bedoel ik meerekenen van de Circulaire energie, de energie om uitputting van grondstoffen te voorkomen , en dus de voorraden grondstoffen te herstellen, dan kunnen we maar heel weinig windturbines bouwen… [2] . Daarom voor een landturbine gekozen, bovendien, we zijn ook landdieren, moeten de zaakjes niet afwentelen op het zeedieren-rijk.

Daarnaast, die 620 windturbines geven maar een deel van echte impact weer. Wat ook niet is meegerekend, is de impact cq verliezen van het elektriciteitsnet , de (on-) gelijktijdigheid van produktie, of de impact van het bouwen van de was drogers. Of in andere gevallen alle impact van het eindgebruik zelf. Maar als illustratieve indicatie voldoet het aantal windturbines, , het is al indrukwekkend genoeg, vind ik.

Zeker als je weet dat er in Nederland eind 2015 maar zon 2500 Land windturbines staan… Daarvan is een kwart dus al nodig uitsluitend voor onze wasdrogers… Uit onderzoek blijkt dat er in principe ruimte is op land voor zon 4250 windturbines. [3] Dat is maar amper twee keer zoveel. Me dunkt, er zijn belangrijker dingen waarvoor de die wind energie kunnen inzetten…

Kortom, de ‘windmolen index’ was geboren,

Dan maar eens verder rekenen. Wat te denken van alle deurbellen, die op een transformator 24 uur aan het net hangen? Die blijken zon 25 kWh per jaar te gebruiken. [4]. Vermenigvuldig dat met 7,5 miljoen woningen , levert dat 187.5 miljoen kWh op, en dus goed voor 46 Windturbines… Er zijn alternatieven , zoals een druk- of trekbel…

En dan willen ze ons nu aan de smartmeters hangen. Om energie te besparen notabene. Maar die apparaten kosten ook energie, bovendien helpen ze niet [5], en levert het alleen maar voordeel op voor de business case van de geprivatiseerde energiebedrijven. Hoeveel energie gebruiken die meters zelf wel niet? Daar kwam ik niet direct achter. Heb het moeten schatten, aan de hand van wat Belgische gegevens, die aangeven dat het ongeveer 20 euro per jaar op de energierekening kost. Aan een Belgische kWh prijs van 27,5 cent kom ik dan op 59 kWh per meter per jaar. Hiervan uitgaande zijn er voor deze slimme meters zon 110 windturbines nodig. Wie of wat is hier nou slim?

( als iemand betere cijfers heeft houd ik me aanbevolen)

Dat slim of smart haalt sowieso weinig uit, het verhoogt alleen maat ons energiegebruik. Want dat komt neer op veel data verzamelen en verwerken, waarvoor netwerken en datacenters nodig zijn die enorm veel energie gebruiken. Om een voorbeeld te geven: Het nieuwste Google datacenter in Groningen draait op hernieuwbare energie, afkomstig van het windpark op zee boven Delfzijl. [6] Alle elektriciteits opbrengsten van 19 turbines zijn daarvoor voor jaren gecontracteerd, (plus nog een paar in Zeeland) . En dat zijn zee turbines. Met andere woorden dat datapark kost alleen al omgerekend zeker 38 land turbines. En we hebben al 23 van die datacenters…. dat zijn 874 windturbines samen, en stijgend. Leve de slimme data gestuurde aanpak, het ‘internet of windturbines’, IOW.

Nu we toch bezig zijn met alle nieuwe slimme oplossingen, wat dacht u van bitcoin, of beter, de blockchain technologie erachter. Op dit moment kost iedere transactie in geld via bitcoin al 856 kWh. [7] Iedereen moet immers alle transacties digitaal goedkeuren. In Nederland zijn ca 3200000000 financiële (toonbank-) transacties per jaar. [8] Als we straks alles via bitcoin zouden doen, zijn daarvoor 684000 windturbines nodig …. Die passen niet eens in Nederland, al zouden we het willen.

Vooruit, nog eentje dan, die weer wat dichter bij de mens staat: : waterbedden…. Die slurpen gemiddeld zo’n 1000 kWh per jaar op. [9] Geen idee hoeveel mensen zo’n ding hebben, kon dat niet achterhalen, maar laten we schatten dat er in 10% van alle woningen zon bed staat.. ( Ik neem aan dat 90% nog het nuchter verstand heeft gebruikt….) . Omgerekend , zijn er daarvoor dan 187,5 windturbine nodig…

windmolen-index1

Als ik dat optel, kom ik tot 1837 turbines van 2 MW ( excl bitcoin) , goed voor ca 7500 GWh . Er staan er ca 2500, maar die zijn niet allemaal 2 MW. Die leveren samen minder dan die 7500 GWh. Met andere woorden, alle momentele land turbines zijn maar net genoeg om de luxe hobby’s te dekken. We hebben nog geen kWh van basisbehoeften gedekt…

En dan hebben we het nog niet gehad over vijverpompen, nachtlampen voor en achter het huis, bladblazers, terrasverwarmers, en meer van die onzin. (reken gerust mee aan die windturbine index….) Laten we dus eerst eens al die rommel eruit gooien, voordat we ons rijk rekenen met een energietransitie. En voor we weer beginnen over dat Nimby effect: Geen windmolens in mijn achtertuin. Dan ook eerst alle rommel het huis uit, en een Nimho certicaat overleggen: not in my house.

 

 

[1] waslijn artikel: http://ronaldrovers.nl/windturbines-bouwen-om-de-was-te-drogen/

[2] Circulaire Energie: http://ronaldrovers.nl/circular-part-3-restore-circulaire-energie/

[3] Ned. Vereniging Duurzame energie: “ In de studie ‘Klimaat, Energie, Ruimte’ van o.a. Wageningen UR wordt de potentie van wind op land en op zee berekend. Aan de hand daarvan krijgen we een beeld van de ordegrootte van het aantal benodigde windturbines op land en op zee. Volgens dit onderzoek is in Nederland ruimte voor circa 17 GW windenergie op land en 36 – 54 GW windenergie op zee. Met de grootte van de windmolens die vandaag de dag geïnstalleerd worden, komt dat neer op 4.250 windmolens op land en hooguit 6.750 windmolens op zee. “

http://www.nvde.nl/nvdeblogs/factcheck-aantal-windmolens/

[4] http://www.olino.org/articles/2009/08/31/de-standaard-deurbel-en-zijn-verspilling/

[5] Smart technology in the home: time for more clarity, Sarah Bardy, BRI journal, March 2017:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09613218.2017.1301707

[6] https://www.computable.nl/artikel/nieuws/datacenters/5198844/250449/google-datacenter-draait-op-windenergie.html

[7] https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption

[8] https://www.nvb.nl/feiten-cijfers/2082/betalingsverkeer.html

[9] https://www.hier.nu/uploads/inline/Shift%20Innovatie%20-%20Analyse%20huishoudelijke%20apparaten%2018-11-16.pdf

ronald rovers