Bomen versus mensen

Ooit zijn wij uit de zee gekropen. Hebben een tijdje op land rondgekropen, maar daar was niks te doen, dus we zijn weer gemigreerd naar de zee. Miljoenen jaren later gingen we weer eens aan land kijken, en zie, daar leek wel wat te groeien, . Dus maar weer aan land gekropen. Het was uit te houden, maar nog niet echt een feest. Dat begon pas met bomen, en bossen die langzaam ontstonden, zon 420 jaar geleden, in het devoon[1]. Dat was fun, daar kropen we later in, lieten onze armen en benen groeien, en konden leven van wat de bomen opbrachten. En zaten daar veilig voor allerlei gespuis, dat inmiddels ook tot wasdom was gekomen.. Tot op een gegeven moment, het een beetje druk werd in die bomen, en er een stel naar beneden kroop en begon rond te lopen. Ze plukten wat bessen en raapten wat noten , en klommen af en toe naar boven voor een appel. Vervelend was wel dat er allerlei andere gure types rondliepen, die ons ook nog eens konden opeten. Maar al snel hadden we door dat we als we op twee benen liepen, die gasten aankonden. We bedachten bovendien speren en draaiden de rollen om: we aten die anderen op. We leerden ook koken, met bomen, waardoor we minder energie nodig hadden voor voedsel te verteren, onze hersenen konden groeien en we steeds meer (arbeids) energie konden inzetten om de omgeving naar onze hand te zetten: we gingen ons vestigen , en…: bomen kappen. Bomen waar we nota bene van afhankelijk waren, werden gekapt, en steeds meer. Niet beseffend dat zonder bomen wij nu niet waren wat we zijn, intelligente wezens, (nou ja dat denken we). Toen de bomen hier en daar op waren, ontdekten we net op tijd kolen , Ho shit, daarvoor hebben we wel weer bomen nodig om de mijngangen te stutten…. Maar al snel was er ook olie en gas en sloten vele kolenmijnen alhier weer. .

Nu komen we erachter dat dat allemaal niet zo handig is, die fossiele brandstoffen. Wat nu, of wat hebben we nu geleerd? Denk fossiel maar weg…. Maar dan? Dan zijn we weer geheel afhankelijk van bomen ( cq bossen en andere begroeiing). Dat is gratis materiaal en (opgeslagen) energie en voedsel.

Moeten ons wel realiseren, als er geen mensen zouden zijn, zouden er bomen zijn. Immers de reden dat bossen er niet zijn is uitsluitend doordat de mens ze kapt voor eerst brandstof en dan voor landbouw.

Maar je kan het ook anders stellen: zodra er mensen zijn, verdwijnen de bomen. Even niet zo snel momenteel, vanwege dat fossiel en zo, maar zonder fossiel gaat de strijd weer verder: eigenlijk is het leven, goedbeschouwd, een strijd tussen bomen en mensen: hoe snel kan de een groeien, en hoe snel kan de ander aanpassen? Minder mensen = meer bomen, meer mensen = minder bomen. Die twee hebben een cruciaal evenwicht/verband hier op aarde, en zijn tot elkaar veroordeeld. We zien dat even niet zo direct, door de bomen het bos, zal ik maar zeggen, maar het is er wel. En het was cruciaal voor fossiel, en het zal cruciaal zijn na fossiel.

Als de een zich terugtrekt neemt de ander het over. ? Hoe? Dat zal ik uitleggen.

Wie de geschiedenis analyseert, en wat afstand neemt, ziet dat bomen verantwoordelijk waren voor opkomst en ondergang van culturen: Perzen en Grieken hadden alle hout in gevechtsschepen gestopt, en als het hout opraakt wordt het lastig verdedigen… Dan had het paard van Troje niet gekund… De kale eilanden zijn er nog een voorbeeld van, nooit meer aangeplant en gerodeerd. Einde bloeiperiode. Dan schuift het hele zaakje naar Italie, naar Rome, dat op zeker moment ook niet meer in zijn bronnen kan voorzien, vanwege teveel en te ver. Het gaat dan richting Spanje en vooral Frankrijk, en daar zijn prachtige beschrijvingen van hoe die de bomen erdoor jaagden. Want ze wilden ook veel ijzer, en de vele smederijen stookten de bossen zo snel op dat Philips de VI in 1346 een verbod uitvaardigde op nieuwe rechten en uitbreidingen van ijzer smederijen. En later volgde de verplichting tot herplanten. [2]

Het zelfde zien we een koloniale tijdperk, hout is de essentie van die handel voor koopvaardijschepen en gevechtsschepen. En als dan Noord Amerika is verovert begint daar ook het grote boomzagen. Die stoomschepen konden er wat van, zodanig dat er geen hout export meer richting Engeland kwam. En ze aldaar besloten dan maar stalen schepen te gaan bouwen met al bekende kolen energie: de industrieel revolutie is begonnen.

Andersom ook: waar de mensen verdwijnen, zoals destijds door allerlei ziekten meegebracht door Columbus en consorten, groeiden in zuid en midden Amerika weer enorme bossen, op de verlaten landbouw gronden, zelfs te zien in een afname van CO2 in de CO2 grafieken . [3]

Overigens zou je dus ook kunnen stellen dat wij, of de natuur zelf, als voornaamste bezigheid hebben om bomen te vervangen door mensen…Meest opvallende verschil is uiteraard: Bomen zijn immobiel (flora), mensen mobiel (Fauna). Dat wil zeggen, bomen zijn wel mobiel, per generatie kunnen bomen en bossen zich verplaatsen, maar niet als zelfstandige eenheid. Fauna, mensen, kunnen dat beiden, zelfstandig, en per generatie. Niet voor niets verschuiven mensen en zelfs dus culturen .

Bomen brengen zuurstof in, mensen koolstofdioxide. Alleen al daarom zijn die twee tot elkaar veroordeeld. De kringloop in een notedop: van boom naar mens naar boom naar mens etc Die CO2 balans is cruciaal, dat weten we inmiddels maar al te goed.

Bomen zijn onderdeel in het leven van alle andere soorten, flora zowel als fauna. Ze leven van de zon en nutriënten in de bodem, en laten leven via blad en vrucht.

Mensen leven van bomen, en van overige flora en fauna, en geven weinig ( meer) terug.

Ze ‘gebruiken’ die bronnen zelfs sneller , die flora en fauna waarvan ze moeten leven, als dat die kan herstellen of aangroeien. Terwijl bomen een automatisch /ingebouwd evenwicht met omgeving hebben, tenminste, zolang als mensen zich er zich niet mee bemoeien, mensen niet.

Wij worden nu weer afhankelijk van bomen, en moeten ons dus ook als bomen gaan gedragen. Evenwicht creëren, kringlopen sluiten. Anders wordt het nooit wat.

Bomen en mensen, tot elkaar veroordeelt.

 

 

PS Hoe staat het er nu voor, met bomen?

Er kunnen ca 400 bomen in een hectare En er zijn er in tonaal mondiaal zon 3 000 miljard, dat is wel inclusief jonge aanplant, of jonge scheuten groei.[4] En het waren er ooit twee keer zoveel. Ofwel 422 bomen en scheuten per persoon ( 2015 ) , Dat is ongeveer 1 hectare bos pp , met zon 400 bomen.

We zijn dus nog in de minderheid, 8 miljard aardbewoners sinds kort, dankzij natuurlijk fossiel zijn die bossen wat minder hard geslonken. Dus 1 op 1 vervangen van bomen door mensen is nog niet aan de hand, wij , als mensen , zitten pas rond de 8 miljard. Maar waar een boom pakweg 25 m2 inneemt, is dat vele malen meer door de mens: het huidige dieet neemt alleen al bijna 2500-3000 m2 in. Dat is een factor 100 meer, en al meer als we in Nederland pp beschikbaar hebben.…Dat is al bijna 1/3 van dat bos oppervlak, en alleen nog voor voedsel…. En als, zoals onderzoek laat zien, eigenlijk de halve aarde bebost zou moeten zijn voor een evenwicht in CO2,[5] dan mogen we daar dus ook een groot deel niet eens van gebruiken. Ofwel, eigenlijk zou de hele aarde bebost moeten zijn, en wij daar evenwichtig van moeten leven…

 

 

boeken

[1] https://www.youtube.com/watch?v=UrwMUQbUR30

devoon, zonder bomen geen leven 420 miljoen jaar geleden

{2] In the servitude of power, Jean Claude Debeir et all

[3] The Human planet – how we created the Anthropocene Auteur: Simon Lewis Mark A. Maslin

[4] https://www.science.org/content/article/earth-home-3-trillion-trees-half-many-when-human-civilization-arose

[5] Half Earth Our Planet’s Fight for Life Auteur: Edward O. Wilson

en ook nog:

[6] Affluence without abundance, What We Can Learn from the World’s Most Successful Civilisation

James Suzman

[7] A forest journey , storey of wood and civilisation , John Perlin

[8]Wat bomen ons vertellen, Valerie Trouet

ronald rovers